Frågor & svar
Här har vi samlat de vanligaste frågorna.
Hittar du inte svar på din fråga är du välkommen att kontakta oss.
På sidan ”Bli familjehem” kan du läsa om hur du går tillväga. Där kan du även läsa vilka krav och skyldigheter du som familjehem har. Du kan göra en intresseanmälan om att bli familjehem via formuläret. Efter din ansökan kontaktar vi er för ett möte.
.
Placeringar i jourhem kan vara mellan ett par dagar upp till fyra månader. Jourhemsplaceringar är tillfälliga placeringar som oftast varar under tiden som socialtjänsten färdigställer sin utredning eller i väntan på att socialtjänsten finner ett familjehem som uppfyller de behov som finns inför en längre placering.
Ett familjehem innebär ett längre boende. Ett familjehem tar hand om barn/ungdomar som inte kan bo hos sina biologiska föräldrar. Placeringen varar så länge det bedöms nödvändigt.
Gemensamt för de olika placeringsformerna är tid och engagemang för barnet/ungdomen. Det är viktigt att deras behov alltid är en prioritet för att skapa en trygg plats.
Det beror på barnets/ungdomens behov. Inför en placering säkerställer vi att en matchning sker som passar er som familjehem i förhållande till barnets/ungdomens behov. I vissa fall krävas att det finns en vuxen hemma heldagar eller specifika timmar under dagen och i andra fall är det fullt lämpligt att fortsätta arbeta på heltid.
Lystra familjehem för en god och öppen dialog innan en placering med våra familjehem för att det inte ska bli allt för stora och drastiska förändringar i familjehemmets livssituation.
Ja, speciellt om det inte är en syskonplacering eller placering av mindre barn. Ett eget rum står för ett privatliv för barnet/ungdomen, en plats där den enskilde kan vara ifred och sova i lugn och ro. Det är viktigt att barnet/ungdomen känner sig tryggt. För syskonplaceringar kan det kännas trygg att dela rum.
Det är viktigt att rummet är möblerat på ett åldersadekvat sätt för att miljön ska vara trivsam och trygg. I samband med hembesöken ger vi tips och råd om hur rummet kan möbleras och ni är alltid välkomna att ta kontakt med oss vid frågor kring möblering inför en placering. Som jourhem är det dock viktigt att ha toalett- och hygienartiklar i hemmet då jourhemsplaceringar kan ske med kort varsel.
I början av en placering ska barnet ha kläder för den specifika säsongen. I vissa fall kan de ha med sig kläder från tidigare hem eller via socialtjänsten. Det finns inget krav att du som familjehem ska handla det till dem. Vid placeringar av yngre barn ska bilbarnstol och barnvagn finnas.
Barnet/ungdomen behöver i vissa fall ha ett resekort för kommunala färdmedel i syfte att ta sig till och från skolan. Vidare har vi ett system för beträffande fickpengar som ska ges till barnet/ungdomen. Om det inte är nödvändigt sluts överenskommelse separat mellan familjehemmet och Lystra familjehem. Mer information om betalning och kostnader ges om du ska ta dig an ett uppdrag.
Det finns två typer av ersättning som familjehem får. Den ena delen är arvodes-/lönedel. Andra delen är omkostnadsersättningen som ska täcka barnet uppehälle.