Kvalitetsarbete

För oss innebär kvalitetsarbete att tillgodose alla involverade parters önskemål och krav. Det är viktigt att vi uppfyller de mål och krav som ställs på oss som ska bedriva familjehemsvården. Då vi strävar efter en förtroendefull och öppen relation finns det alltid minst två familjehemskonsulenter kopplade till familjehemmet och den placerade dygnet runt.

De som vill bli familjehem för Lystra familjehem behöver inlämna register från misstanke- och belastningsregistret, socialregistret samt skuldregistret. Därefter utreds potentiella familjehem där vi i utredningsarbetet använder oss av Socialstyrelsen följande standardiserade utrednings- och bedömningsmetoder:

  • BRA-fam
  • Familjehemsvinjetter

Det är av största vikt att familjehemmen väljs med omsorg och att en grundlig familjehemsutredning görs. Vi strävar alltid efter att matcha rätt familjehem med rätt individ och utgår från ett helhetsperspektiv inför placeringar. Bortsett från att vi gör en gedigen utredning kring våra familjehem är det viktigt att våra familjehem ständigt utvecklas och får kunskap kring familjehemsvård. Våra familjehem utbildas i följande kurser:

  • Ett hem att växa i (Socialstyrelsen)
  • Egen framtagen introduktionsutbildning inför placering

Efter en placering följer vi upp vården genom uppföljning i form av hembesök, enskilda samtal med både familjehemmet och barnet/ungdomen samt handledning av familjehemmen. Samtliga kontakter under placeringens gång med bland annat socialtjänsten, familjehemmet och barnet/ungdomen journalförs av oss i systemet SecuraNova. I slutet av varje månad sammanställer vi sedan all nödvändig information i en månadsrapport i enlighet med BBIC:s riktlinjer (barnets behov i centrum), som vi sedan förser ansvarig socialsekreterare med. Läs mer om vårt journalsystem.